Het kriebelteam is er voor onze HOOFDLUISBESTRIJDING...


Iedere dinsdag na een vakantie staat het kriebelteam paraat. 

Hoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen kan deze besmetting gemakkelijk van de een naar de ander overgebracht worden. De school is ongewild zo’n plaats.  

Wij zijn van mening dat zowel school als ouders een stuk verantwoordelijk dragen met betrekking tot de bestrijding van hoofdluis. Het ligt onder de verantwoording van de school om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor de verspreiding van hoofdluis zoveel mogelijk wordt beperkt. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen te controleren op hoofdluis en zo nodig te behandelen.

Om de hoofdluis onder controle te houden is op school een werkgroep “het kriebelteam” gestart. We hebben gekozen voor een systematische aanpak. We gaan de 1e woensdag na elke schoolvakantie controleren op luizen/neten. We hebben gekozen voor de woensdag omdat dan de ouders hun kind/kinderen direct kunnen behandelen en in de gelegenheid zijn om verdere maatregelen te treffen. Daarbij kun je denken aan jassen/ mutsen/ beddengoed etc. te wassen. 

Deze aanpak zal er voor zorgen dat iedereen na het weekend behandeld is.

(onderaan deze bladzijde vindt u het infoblaadje met meer tips voor de bestrijding en aanpak)
 
Mocht er tussentijds hoofdluis gesignaleerd worden dan gaat het “kriebelteam” extra controleren.
 
Wanneer er hoofdluis bij een kind geconstateerd wordt, zal dit niet aan het kind zelf meegedeeld worden, maar zal de leerkracht telefonisch of via mail het de ouders laten weten.
 
Alle ouders worden van te voren op de hoogte gebracht wanneer de controle plaats zal vinden. Die bewuste woensdag moeten de kinderen met schoon los haar, daar bedoelen wij mee geen gel/haarlak/elastiekjes naar school komen, zodat wij goed kunnen controleren. Naderhand staat er gel en een spiegel voor ze klaar. 

De ouders die in deze werkgroep zitten hebben ondersteuning gehad van de GGD.
Wij werken volgens instructie van de GGD. 

Wanneer u vragen heeft over deze werkgroep kunt u contact opnemen met de coördinator van de werkgroep: Susan Reusen (moeder van Sepp - groep 8 )

Wanneer u er bezwaar tegen heeft, dat uw kind gecontroleerd wordt door de werkgroep, kunt u contact opnemen met: juf Petra Helming, telnr.: 0315 - 65 52 69
 
“HET KRIEBELTEAM” 

INFOBLAADJE:
“ER IS HOOFDLUIS!” : WAT DOE JE DAN

•controleer het hele gezin, maar behandel alléén als er hoofdluis is (anders wordt de hoofdluis resistent tegen de bestrijdingsmiddelen).

•kam dagelijks met een stofkam (minimaal 14 dagen, dit in verband met de eventueel vastzittende neten).

•hoofdluis/neten kun je behandelen met bestrijdingsmiddelen tegen hoofdluis/neten begin altijd met de LOTION.

•föhn je haar niet om verdere verspreiding te voorkomen.

•je haarkleur beïnvloedt de kleur van de luizen en neten.

•was knuffels en kleding op minimaal 60 graden; vergeet vooral de jassen, sjaals en mutsen niet.

•zolang een kind hoofdluis/neten heeft, iedere dag het bed verschonen, was dit ook op minimaal 60 graden. •knuffels, kleding en haaraccessoires die je niet kunt wassen, zet je 1 week weg in een afgesloten plastic zak of 48 uur in de diepvries; daarna alles goed uitkloppen.

•maak elke dag alle kammen en haarborstels schoon d.m.v. weken in hoofdluismiddel of alcohol 70%, gebruik per gezinslid eigen borstel en kam.

•laat ieder gezinslid zijn eigen handdoek gebruiken.

•goed en regelmatig stofzuigen, met name meubels, de matras en vloerkleden; en vergeet ook de achterbank/autostoeltjes niet! daarna de stofzak weggooien.

•meiden met lang haar, de haren in een vlecht om verdere verspreiding te voorkomen, anders de haren vast.

•geef voor de gymles, zwemles, voetbal, blokfluitles en/of andere buitenschoolse bezigheden een vuilniszak mee om daar de jas en de kleding in te doen om verdere verspreiding te voorkomen.

•schaam u niet en vertel de school en uw directe omgeving dat er binnen uw gezin iemand hoofdluis heeft

•op www.hoofdluis.startpagina.nl kunt u alles over hoofdluis vinden.

•N.B. indien uw kind CARA heeft overleg met de apotheek welk bestrijdingsmiddel u gebruiken kunt. 
  
Blijf controleren, ook als er geen hoofdluis meer heerst. 

Met vriendelijke groet, 

Het “Kriebelteam” 

Hebt u nog vragen dan kunt u contact opnemen met Susan Reusen (moeder van Sepp-groep 8)

deze website is gerealiseerd door Heutink ICT